Home >

Reglement van het Open Nederlands Kampioenschap Superschaak

 1. De beginsituatie is de bekende symmetrische beginopstelling van de 32 schaakstukken op een gewoon schaakbord. Op de vierde en vijfde rij worden 4 witte en 4 zwarte superschaakstukken tijdelijk naast elkaar opgesteld. Dat zijn:
  Deze stukken worden ingezet in het voorspel, zie punt 3.


 2. Vóór het begin van de partij nemen de spelers de speelmogelijkheden van deze superschaakstukken door. Elke speler demonstreert zijn/haar tegenstander voor zover nodig de loop van de stukken.


 3. De partij begint met het voorspel. Tijdens dit voorspel wordt de schaakklok gebruikt op dezelfde manier als tijdens de rest van de partij.

  Voorspel

  1. Wit vervangt op de koningsvleugel, op rij 1: één schaakstuk door een (nieuw) superschaakstuk waarbij de Koning op zijn veld blijft staan.


  2. Daarna vervangt Zwart op de koningsvleugel op rij 8 het overeenkomstige stuk door hetzelfde (zwarte) superschaakstuk, zó dat de stelling weer symmetrisch wordt. Vervolgens vervangt Zwart op de damevleugel, op rij 8: één schaakstuk door een superschaakstuk.


  3. Daarna vervangt Wit het overeenkomstige witte stuk op zijn/haar helft van het bord, zó dat de stelling weer symmetrisch wordt.


  4. De handelingen beschreven in 3a, b en c worden éénmaal herhaald.


  5. Tenslotte mag Zwart twee (nieuwe) superschaakstukken op rij 8 met elkaar verwisselen. Daarna maakt Wit de stelling weer symmetrisch (indien van toepassing).


  Na dit voorspel doet Wit de eerste zet en wordt de partij verder gespeeld zoals schaak, met uitzondering van de promotieregels, zie punt 4. Rokeren is uitsluitend met de Koning en een Toren mogelijk, precies zo als in schaak.


 4. Bij de promotie van een pion moet de speler een van de (op dat moment) beschikbare stukken kiezen. Dat zijn, met uitzondering van de Amazones, de pionnen en de via promotie weer ingezette stukken:
  1. de vervangen schaakstukken en
  2. de geslagen stukken.
  Deze beschikbare stukken moeten goed zichtbaar naast het bord worden opgesteld vanaf de eerste zet van Wit.


 5. Voor het overige wordt het toernooi gespeeld volgens de regels van het FIDE-reglement.

Tip voor beginners: Ga na of alle pionnen gedekt zijn in de beginstelling die door het voorspel wordt gecreëerd.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 2004-2009 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl